چگونه نیاز به استراحت را با 4 ساعت خواب تامین کنیم؟


نقطه‌ی اشتراک برنامه‌ی روزانه‌ی بسیاری از افراد پرکار چون مدیران، وزرا و افرادی که مشغله‌ی کاری فراوانی دارند، خواب کم و در عین حال کافی است. این افراد علی‌رغم استراحت ۴ تا ۶ ساعته، تمرکز خود را حفظ می‌کنند. اما رمز موفقیت این افراد چیست؟

 یکی از کاربران سرویس کًورا (Quora: سرویسی برای مطرح کردن سوال و دریافت پاسخ از سوی کاربران دیگر است و جواب 24 نمونه‌ی فارسی این سرویس به شمار می‌رود)، سوالی را در مورد اینکه چگونه مدیر عامل کمپانی‌ها با وجود خواب کم می‌توانند تمرکز بالایی روی کار خود داشته باشند، مطرح کرده است. الکساندرا دامسکر، مدیرعامل یک استارت‌آپ موفق، جزو کاربرانی است که به سوال وی پاسخ داده است.

الکساندار دامسکر روش خود برای خواب کم و در عین حال توان بالا برای تمرکز روی فعالیت‌های روزانه را چنین تشریح کرده است:

من هنوز جزو افرادی نیستم که کمپانی‌ چند صد میلیون دلاری داشته باشم، اما به‌عنوان مدیرعامل یک استارت‌آپ موفق و نوپا، در طول روز ۳ تا ۵ ساعت استراحت می‌کنم.

شاید بسیاری از افراد تبعیت از این الگوی خواب را بدون استفاده از دارو غیرممکن بدانند. عده‌ای نیز استراحت کمتر از میزان استاندارد را عاملی برای عدم تمرکز و خواب آلودگی می‌دانند، در حالی که با پیش گرفتن برخی از عادت‌ها، می‌توان بصورت بهینه‌تری استراحت کرد.

ابتدا باید میزان تماشای تلویزیون را به حداقل رساند. زیرا فعالیت مغز هنگام تماشای تلویزیون خیلی کمتر از زمانی است که انسان خواب است و این سُکون در فعالیت اعتیادآور می‌شود. به این ترتیب می‌توان مدت زمان بیشتری را به کار کردن اختصاص داده و خواب با کیفیت‌تری داشت. برای مثال  کودکانی که بیش از اندازه‌ تلویزیون تماشا می‌کنند، کج‌خلق شده و تمایلی برای انجام کارهای دیگر همچون خوردن غذا ندارند.

بسیاری از افراد اعتیاد مفرطی به تماشای تلویزیون دارند. این افراد به دلیل تماشای بیش از حد تلویزیون، از انجام فعالیت‌های خود باز می‌مانند. تلویزیون را می‌توان مانع اصلی برای فعالیت‌هایی همچون خوب کارکردن، خوب خوردن، خوب خوابیدن و نیز تفریح مناسب عنوان کرد.

خودداری از خوردن مواد غذایی حاوی کربوهیدرات، مورد دیگری است که اهمیت زیادی در تمرکز روی فعالیت‌های روزانه و کار دارد. کربوهیدرات‌ها علاوه بر افزایش وزن بدن، در ساعات آخر روز نیز منجر به خواب‌آلودگی می‌شوند.

مرحله‌‌ی سوم، کاهش دیدارها و گردهمایی‌هایی دوستانه است، چراکه حضور در چنین محافلی انرژی بسیاری از افراد می‌گیرد و در نتیجه‌ موجب خستگی و در نهایت منجر به خواب‌آلودگی فرد می‌شود.

چهارمین مورد، خوابیدن در ساعات مشخصی از شبانه روز است. بنابراین لازم است الگوی مشخصی برای خوابیدن در پیش گرفت. برای مثال در صورتی که ساعت ۱ تا ۴ صبح را برای خوابیدن مناسب می‌بینید، باید هر روز در این ساعت بخوابید. انتخاب ساعت خواب بستگی به فرد و خصوصیات جسمی و روحی افراد دارد. برای مثال برخی افراد نمی‌توانند بعد از طلوع آفتاب بخوابند، از این رو این افراد باید در ساعات اولیه بامداد بخوابند.

در صورت احساس خستگی یا خواب‌آلودگی در ساعات مشخصی از روز، می‌توان کارهایی انجام داد که از نظر ذهنی سبک‌تر است. برای مثال می‌توان به کارهایی پرداخت که به آن‌ها علاقه دارید. چک کردن ایمیل‌، گشت و گذار در اینترنت برای مشاهده‌ی اخبار یا چک کردن شبکه‌های اجتماعی از جمله‌ی مواردی است که می‌توان در این لحظات انجام داد. در صورتی که نیاز شدید به خواب، چرت ۱۰ دقیقه‌ای می‌تواند کارساز باشد.

اما بزرگ‌ترین انگیزه‌ای برای کم کردن  ساعات استراحت و استفاده‌ی بهینه‌تر از زمان، علاقه به کار است. در صورتی که به شغل خود علاقه داشته باشید و انجام آن حس خوبی به شما منتقل کند، انجام فعالیت‌های کاری می‌تواند بهترین انگیزه برای بیدار شدن در ساعات اولیه‌ی روز باشد. روزهای سخت و طاقت فرسا برای همه افراد وجود دارد، اما علاقه به کار، انگیزه‌ی لازم برای مداومت و تلاش را ایجاد می‌کند.

 در صورتی که فرد به شغل یا فعالیتی که انجام می‌دهد، علاقه داشته باشد، هیجان ناشی از شروع یک روز جدید برای کار، قوی‌تر از حس موجود در لحظات اولیه بیدار شدن از خواب خواهد بود. اگر دقت کرده باشید، افرادی که به شغل خود علاقه دارند، پیش از همکاران و سایرین در محل کار حاضر می‌شوند.