روزگاری زیبا بودند، مورد توجه قرار داشته و به خوبی از آنها نگهداری میشد. اما چرخ روزگار، سرنوشتی دیگر برایشان رقم زده بود. امروز خالیاند و تنها، کسی نیست تا از سر وظیفه یا عشق، از آنها نگهداری کرده و آنها را مورد مرمت و بازسازی قرار دهد. این روزها آنها بناهایی متروکهاند، اما به جای آن زیبایی از دست رفته، جادویی مسحورکننده در تار و پودشان تنیده شده است.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که به بنایی متروک و خالی از سکنه سر زده باشید. سازهای که روزی سرشار از زندگی، رنگ و آواهای مختلف بود، امروز به دور از شلوغی و جریان تند زندگی، در سکوت ناخواستهای فرو رفته و به جای رایحههای دلنشین دیروز، بوی پوسیدگی آن، مشام را آزار میدهد. واقعیت این است که حتی اگر خانهی خود را نیز برای مدتی ترک کنیم و کسی به آن رسیدگی نکند، رنگی از خرابی و فساد را نشان خواهد داد. بسیاری از بناهای بزرگ، تنها به مدد توجه و مراقبت دائم است که زیبای چشمگیر خود را تا به امروز حفظ کردهاند.
اما در ادامه به دیدار جمعی از سازههای طرد شده و تنهای امروز میرویم که سرنوشتی این چنینی داشتند. روزی در متن زندگی انسانها، سربلند، زیبا و باشکوه برجای خود ایستاده بودند و امروز در حاشیهی فراموشی و سکوت، به تدریج میپوسند و فرو میریزند.
اما حتی در این دنیای اضمحلال و تباهی نیز، بیننده را افسون میکنند. افسونی که لزوما از اعماق رویاهای شیرین و دست نیافتنی سرچشمه نمیگیرد. آنها شاید حتی ترسناک و مخوف نیز به نظر برسند، اما باز هم در اعماق این هراس و کابوس سیاه، بیشک نظر گروهی را به خود جلب خواهند کرد. همهی ما شیفتهی صحنههای زیبا و دلنشین هستیم، هر چند گاهی حتی منظرهای ترسناک نیز تأثیری شگفتانگیز و جادویی از خود بر جای میگذارد.
۱. پریپیِت (Pripyat)، اوکراین
شهری پر جنب و جوش که به دنبال حادثهی چرنوبیل، تخلیه شده و تا به امروز خالی از سکنه برجای مانده است. مدتهاست که این شهر از دسترس انسان خارج شده و به قلمروی طبیعت بدل شده است. جایی که گیاهان بر آن حکفرمایی میکنند، سلطنتی که شاید تا هزاران سال دیگر نیز تداوم یابد.
۲. معدن الماس میرنی (Mirny)، شرق سیبری، روسیه
دومین حفرهی بزرگی که توسط بشر ایجاد شده است. این معدن در دوران اِستالین تأسیس شد تا نیاز صنایع اتحاد جماهیر شوروی به الماس را برطرف کند. اما بالاخره روزی فرا رسید که بیرون کشیدن شیرهی حیات آن و نیز عمیقتر کردن این حفره به سختی صورت گرفته و در نتیجه بشر طماع آن را به حال خود رها نموده و رهسپار معدنی دیگر شد.
۳. خانهی رعیتی، دریاچهی سِنِکا (Seneca)، نیویورک
زمینهای اطراف این خانهی مخروبه، امروزه به گورستان ماشینهای فرسوده و از کار افتاده تبدیل شدهاند. ماشینهایی که خود تنها پوستهای خالی از نشاط و سرزندگی زندگی سابقشان هستند.
۴. هتل پیونگ یانگ، پیونگ یانگ، کرهی شمالی
این هتل نمونهای بارز از جنون حاکم بر کرهی شمالی است. عملیات احداث این هتل 105 طبقه، تنها چند سال قبل از قحطی بزرگی آغاز شد که کل کشور و مردم را تحت تأثیر خود قرار داد. مصیبت بزرگی که موجبات توقف 16 سالهی ساخت این هتل را فراهم نمود. سپس بار دیگر و در سال 2008 ساخت آن از نو آغاز شد. تنها 150 میلیون دلار ارزش شیشههای به کار رفته در ساخت آن است. بازدید کنندگان خارجی عنوان میکنند که اگرچه نمای خارجی این هتل تقریباً به اتمام رسیده، اما فضای درونی آن هنوز نیازمند توجهات بسیاری است. هر چند اکنون این سازه خالی و متروکه برجای مانده و یک بلندپروازی بیثمر و خودخواهانه را به خوبی نمایندگی میکند.
۵. خانههای بشقاب پرندهای سَن شی (San Zhi)، سَن شی، تایوان
این خانهها در سال 1978 و با هدف فروش به کارمندان ارتش ایالات متحده ساخته شدند. هر چند در سال 1980 و به دلیل فقدان منابع مالی لازم، احداث آنها بدون نتیجه به پایان رسیده و تا به امروز طرد شده و خالی از سکنه باقی ماندهاند.
۶. شش پرچم (Six Flags)، جَزلند (Jazzland)، نیو اورلئان، لوئیزیانا
به دنبال صدمات متعددی که در طول طوفان کاترینا به این سازه وارد شد، تا به امروز متروکه باقی مانده است. این گونه که به نظر میرسد، هنوز هم تعدادی از وسایل بازی سرپا باقی ماندهاند. شرکتهای متعددی تمایل خود را برای بازسازی و گسترش این پارک تفریحی اعلام نمودند، اما هنوز هیچ شرکتی پیش قدم نشده و این سازه همچنان در رخوت و پوسیدگی دست و پا میزند. پارکی که روزی قرار بود لبخند را به لبان کودکان و والدین آنها بیاورد، اکنون به محلی مناسب برای ساخت فیلمهای ترسناک مبدل شده است.
۷. پارک تفریحی سفرهای گالیور، کاواگوچی (Kawaguchi)، ژاپن
این پارک تفریحی در سایه قلّهی فوجی ساخته و درهای آن در سال 1997 به روی عموم گشوده شد. علیرغم کمکهای مالی که از سوی دولت ژاپن به این پروژه اختصاص یافت، در نهایت تقدیر شوم این پارک نیز رقم خورده و 10 سال قبل تعطیل شد.
۸. قلعهی بَنرمن (Bannerman)، جزیرهی پالیپِل (Pollepel)، نیویورک
مالک این قلعه فرانسیس بنرمن ششم، آن را به عنوان فضای ذخیره سازی مناسب برای انبار کردن تسلیحات اضافهی ارتش آمریکا که از جنگ با اسپانیاییها باقی مانده بودند، احداث کرد. اما در طی انفجار عظیم مهمات که در سال 1920 در این قلعه روی داد، بخش قابل توجهی از آن تخریب شده و مابقی نیز به حال خود رها شد.
۹. جزیرهی اکتشافی دیزنی، دریاچهی بوئنا ویستا (Buena Vista)، فلوریدا
جاذبهی حیات وحش در قلب مجموعهی دنیای دیزنی که به دنبال پخش شایعاتی مبنی بر وجود باکتریهای کشنده برای انسان در آبهای اطرافش تخلیه و متروکه شد.
۱۰. فانوس دریایی جزیرهی اِنیوا (Aniva)، ساکالینسکایا (Sakhalinskaya)، روسیه
جزیرهای خالی از سکنه که مالکیت آن بین دو کشور ژاپن و روسیه مورد مناقشه است. هم اکنون روسها مسئولیت کنترل این جزیرهی غیر مسکونی، که در دریای بین ژاپن و سواحل شرقی روسیه قرار گرفته است را برعهده دارند.
۱۱. ایستگاه راه آهن کان فرانک (Canfranc)، اسپانیا
این ایستگاه بخشی از مسیر بین المللی خطوط راه آهن بین دو کشور اسپانیا و فرانسه بود. در سال 1970 بروز حادثهای سبب انهدام پلی شد که در نزدیکی این ایستگاه قرار داشت. این فاجعه، نقطهی پایانی بر روزهای درخشان و پر رفت و آمد این ایستگاه بود.
۱۲. کاخ میراندا (Chateaue Miranda)، کوقسِل (Courcelle)، بلژیک
این قلعه در اصل توسط نجبای فرانسوی ساخته شده است. به دنبال جنگ جهانی دوم و حوادث ناخوشایند آن دوره، این قلعه به عنوان یتیمخانه مورد استفاده قرار گرفت. در سال 1980 این قلعه تخلیه و متروکه شد. مالکان آن اجازهی مرمت، بازسازی و مراقبت از آن را ندادند، از این روی اکنون این قلعهی خالی مکانی مناسب برای ارواحی است که شب هنگام در گوشه و کنار آن پرسه میزنند.
۱۳. کارخانهی ذغال مخروبه، فرانسه
۱۴. ایلین دونن (Eilean Donan)، لاخ دوویچ (Loch Duich)، اسکاتلند
این جزیرهی کوچک جزر مدی که در ارتفاعات شرقی اسکاتلند واقع شده از 1911 تا کنون خالی از سکنه و متروکه است. در اوایل قرن بیستم این قلعه توسط کلنل جان مک ری (John Macrea)، افسر بازنشسته و عالیرتبهی ارتش اسکاتلند مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت. تاریخ احداث این قلعه به قرن سیزدهم میلادی باز میگردد.
۱۵. جزیرهی هاشیما (Hashima)، ژاپن
این جزیره مدتها قبل به واسطه وجود ذخیرهی ذغال سنگ فراوان، ثروتمند و مورد توجه بود. در آن زمان در حدود 5 هزار معدنچی در این جزیره سکنی داشتند. اما زمانی که استفاده از بنزین جایگزین زغال سنگ شده و منبع اصلی سوخت این کشور را به خود اختصاص داد، شانس و اقبال نیز از جزیرهی هاشیما روی برگردانده و این جزیره از رونق افتاد. امری که زمینه ساز تخلیه و متروکه شدن آن شد. اکنون تنها سایهها در ساختمانهای خالی از سکنهی هاشیما رفت و آمد میکنند، جزیرهای که اکنون به مکانی طلسم شده و ترسناک تبدیل شده است.
۱۶. آسیاب متروکه، اونتاریو، کانادا
۱۷. ایستگاه شهرداری، نیویورک سیتی، نیویورک
این ایستگاه در سال 1904 ساخته و در 1945 تعطیل شد. در آن زمان روزانه تنها 600 نفر از خدمات این ایستگاه استفاده میکردند.
اما این داستان ادامه دارد، در اعماق جنگلها، کنار درهها و حتی قلب مناطق شهری، هنوز هم میتوان شاهد صحنههایی این چنینی بود.
میبینید که حتی ریلهای زنگ زده و بی استفاده نیز به لطف جادوی سبز طبیعت، چه زیبایی دلپذیر و مسحور کنندهای به خود گرفتهاند. مسیری که پیچ و تاب خوران از میان جنگل و کنارهی درهها عبور کرده و شما را همراه با خود به ژرفنای خیالات و رویاهای شیرین میبرد. در بخش بعدی این مطلب این سفر جادویی را پی گرفته و همراه با شما به دیگر سازههای خالی از سکنه اما مملو از احساسات و رویاهای متفاوت، سر خواهیم زد.